Румъния смята да продаде най-голямата си банка

Румънският премиер Калин Попеску Търичану съобщи, че желае да приватизира изцяло най-голямата финансова институция в страната - Румънската търговска банка (РТБ), най-късно до първото тримесечие на следващата година, предаде в четвъртък АФП. Целта на сделката е да отговори на изискванията, поставени от Международния валутен фонд.

Няколко много важни банки вече проявиха интерес към закупуването на РТБ, посочи Търичану на снощна среща с чужедстранни журналисти в Букурещ. Той допълни, че в момента се търси сериозен инвеститор, който да предложи най-добрата цена за РТБ.

През юни 2004 г. Евопейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация, част от Световната банка, закупиха 25 на сто от акциите на РТБ срещу 222 милиона долара. Румънското правителство продължава да търси стратегически инвеститор за закупуването на мажоритарен пакет до 51 процента. 8 процента от дяловия капитал на банката бяха продадени на служители от трезора, а 30 на сто се държат от инвестиционни фондове, в които участват малки инвеститори. 37 процента от активите на банката са собственост на държавната агенция за приватизация.

РТБ има 4 милиона клиенти, като нетната ѝ печалба за 2003 година се изчислява на 153 милиона долара, посочи говорител на банката.

Споделяне

Още от Бизнес