Румъния върна два двореца на бившия крал Михай

Дворците Пелеш и Пелишор в румънския курорт Синая бяха реституирани на бившия румънски крал Михай, предаде в четвъртък Медиафакс, цитирана от БТА. Решението за реституцията бе подписано от румънския министър на културата Адриан Йоргулеску. То е в отговор на искане, подадено от кралското семейство на 8 август 2001 година за реституцията на двата замъка и прилежащите към тях земи.

Вероятно следващата седмица в двореца Пелеш ще се състои церемония за подписване на меморандум за реституцията, посочи Йоргулеску. Меморандумът ще бъде подписан от представител на румънското правителство и на кралското семейство, допълни министърът. Документът предвижда Пелеш да продължи да функционира като музей. Кралското семейство се задължава също така да не претендира за движимото имущество в двореца, чиято стойност е огромна, посочи Йоргулеску.

Меморандумът за връщането на двореца Пелеш на румънското кралско семейство бе одобрен на 20 февруари от правителството. Адвокатът на семейството на Михай Адриан Василиу посочи, че кралското семейство има интерес да отстъпи двореца Пелеш на държавата срещу сумата от 30 милиона евро, отбелязва Медиафакс.

Дворецът Пелеш е построен в края на 19 век от румънския крал Карол Хохенцолерн-Зигмаринген, припомня АП. Той е конфискуван от комунистическия режим през 1947 година. 

Споделяне

Още от Балкани