Румъния въвежда платени услуги в държавните болници

Правителството на Румъния отмени облекченията, които предвиждаха безплатно обслужване на пациентите в държавните болници. Отсега нататък те ще трябва да заплащат консултация или преглед при лекар, съобщи ИТАР-ТАСС.

Министерството на здравеопазването започна вчера такъв пилотен проект в редица медицински заведения в страната. В случай на успех от 1 септември тази година пациентите в държавните поликлиники и болници ще трябва да плащат до 1.5 хиляди леи (около 500 долара) за правото да се лекуват при конкретен лекар. Също така се въвежда задължително заплащане на консултациите от 150 леи (50 долара).

Авторите на проекта смятат, че това ще позволи да се подобри финансовото положение в здравеопазването, което е тежко заради ударилата страната жестока икономическа криза.

Предвижда се 70 процента от получените пари да бъдат насочени за заплати на лекарите, 20 процента за заплащане на помощен персонал, а 10 процента – за бюджета на медицинските заведения.

От друга страна критиките на нововъведението напомнят, че опитите на властите да реформират националната система на здравеопазване в началото на миналата година провокираха масови протести с настоявания за оставка на президента Траян Бъсеску и правителството на Емил Бок.

В резултат паднаха две правителства, формирани от пропрезидентската Демократично-либерална партия и на власт дойде Социал-либералният съюз, опозиционен на Бъсеску, начело с премиера Виктор Понта и председателя на Сената Крин Антонеску.

Споделяне

Още от Балкани