Румъния влага 800 млн. евро в газопровода Набуко

Румъния ще инвестира 800 милиона евро в проекта Набуко за пренос на каспийски газ от Турция към Централна Европа през територията на България, Румъния, Унгария и Австрия, съобщи в сряда румънският министър на икономиката и търговията Йоан-Кодруц Шереш, цитиран от Ромпрес.

Трийсет процента от тази сума ще бъде осигурена от държавния бюджет, а останалите 70 на сто - от заеми от международни банки, като заемите ще бъдат с държавни гаранции.

Румъния се включва в този проект, защото не иска да бъде зависима повече от природния газ, внасян от Русия, а да се сдобие с алтернативни източници, които може да бъдат и на по-приемлива цена, посочи министърът.

Предвижда се газопроводът да бъде дълъг 2841 километра, 457 от тях - на територията на Румъния. Проучването за приложимостта на проекта ще бъде анализирано на среща на петте компании, участващи в проекта - турската Боташ, българската Булгаргаз, унгарската Мол, австрийската О Ем Ви и румънската Транзгаз.

Окончателното решение за строежа ще бъде взето през март. Предвидено е работата да започне през 2006 г. и да завърши през 2010 г., отбелязва Ромпрес.

Споделяне

Още от Бизнес