Румъния влиза в американската противоракетна система

Румъния влиза в американската противоракетна система
Румъния ще бъде включена в системата за противоракетна отбрана на САЩ, съобщи румънският президент Траян Бъсеску, цитиран от Франс прес.

Той каза, че Румъния ще приеме на своя територия прехващачи на балистични ракети, разположени в рамките на новия проект за американски противоракетен щит.

Румъния официално бе поканена от американския президент Барак Обама да участва в противоракетната система за отбрана, заяви Бъсеску след заседание на Върховния съвет за отбрана, на който той е председател.

Румъния ще приеме наземни прехващачи на балистични ракети и на ракети със среден обсег на действие. По думите му тези елементи би трябвало да станат оперативни през 2015 г.

Тази система за отбрана не е насочена срещу Русия, подчерта Бъсеску.

Според румънския президент противоракетният щит се вписва в принципа за "неделимост на сигурността" на страните-членки на НАТО и "ще защитава цялата румънска територия" за разлика от първия проект за щит, изоставен от Вашингтон, който предоставяше "много ограничена защита" на страната.

Преговори между Букурещ и Вашингтон за разполагането на прехващачи ще започнат много скоро и сключените споразумения ще бъдат внесени за ратификация в румънския парламент, посочи Бъсеску.

Участие на Румъния в този проект бе за първи път споменато по време на посещението в Румъния на американския вицепрезидент Джо Байдън през октомври в рамките на обиколка в Източна Европа. Тогава Байдън благодари на Букурещ за неговата подкрепа за новия противоракетен проект, който по думите му има предимството да защитава както Европа, така и САЩ.

Новата система, представена от администрацията на Барак Обама през септември, след преразглеждане на иранската балистична заплаха, е предназначена да спре ракети със среден и малък обсег на действие.

В края на миналата година тогавашният военен министър Николай Младенов определи информацията, че на полигона край Шабла също могат да бъдат позиционирани части от американската ПВО - зенитноракетни системи MIM-104 "Пейтриът" като "да сложиш шевролета пред коня, то дори не е да сложиш каруцата пред коня".

Тогавашният външен министър Румяна Желева посочи от своя страна, че  разговорът е на "суров етап", но за България не би било проблем да приеме, защото "за нас е важно да участваме в дискусията за изготвянето на тази стратегия и тя е наистина много важна за всички европейски държави, не просто и само за нас".

От военното министерство към момента също твърдят, че няма нищо официално във връзка с евентуално включване на България в противоракетната система.

Споделяне

Още от Балкани