Румъния за пръв път ще е домакин на форум на НАТО

Тази година Румъния се подготвя за първи път да бъде домакин на среща на НАТО, пише днес румънският вестник Зиуа.

Според министъра на отбраната Йоан Мирча Пашку, неформалната среща на военните министри на страните от НАТО ще бъде най-значимото събитие за ведомството му през новата година.

Делегация на НАТО вече бе в Букурещ, за да проучи къде е най-подходящо да бъде организирана срещата. Всички дейности, свързани с предстоящия форум, ще бъдат отразени в меморандум, който ще бъде сключен между Румъния и НАТО и ще включва отделни глави за различните аспекти на организацията на събитието, които ще бъдат синхронизирани със стандартите на НАТО.

Специалистите са се спрели на три възможни града, които да бъдат домакин на срещата - Букурещ, Констанца или Брашов. Форумът ще се състои през есента, най-вероятно през септември.

Изискванията на специалистите от НАТО ще създадат много работа както на организаторите от министерството на отбраната, така и на тайните служби, пише в. Зиуа, цитиран от БТА. Според официални източници, от НАТО са поискали да бъдат осигурени около 1000 двойни стаи и 200-300 самостоятелни стаи и апартаменти в хотели само в категория от три до пет звезди.

Друго изискване е пътищата за достъп да бъдат сигурни, да има възможност за бързо евакуиране, а в близост най-много до 80 километра да има международно летище.

Организаторите са помислили и за журналистите, като се предвижда около 600 представители на медиите да отразяват събитието.

Разходите по организацията ще бъдат поети от Румъния и от бюджета на НАТО, посочва още Зиуа.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?