Румъния закри енергийния си холдинг

Изненадващ ход в енергетиката предприеха властите в съседна Румъния – министърът на икономиката заяви, че закрива енергийният си холдинг. Това ще стане с постановление на правителството, предаде БНР в четвъртък.

В енергийния холдинг на Румъния са обединени активите на “Хидроелектрика“, “Термоелектрика“, държавните дистрибутори и други активи. За разлика от България, ядрената енергия не е включена в румънския холдинг. Операторът на двата ядрени блока “Нюклиърелектрика“ е независим.

Предприятията в националното енергийно дружество са държавни, произвеждат повече от половината електричество в Румъния и притежават около 65% от разпределителните мрежи.

Холдингът беше създаден през октомври миналата година с намерението да се превърне в най-големият играч на енергопазара в югоизточна Европа и на Балканите и да диктува условията в този район.

Със същия мотив месец по-рано бе сформиран и “Български енергиен холдинг“

Мотивите за закриване на компанията са неефективно управление, но местните синдикати виждат в намерението на министъра опит за поетапна приватизация на енергийния отрасъл под ръководството на новите управници на страната.

Споделяне

Още от Балкани