Румъния затваря завод на "Лукойл", разследва го за укриване на данъци

Румъния затваря завод на "Лукойл", разследва го за укриване на данъци

Властите в Румъния са наредили спирането на работата на нефтопреработвателен завод на руската компания "Лукойл", предаде РИА Новости, цитирайки изявление до пресата на посланика на Русия в Букурещ Олег Малгинов.

В него той изразява притесненията си от спирането на работата на завода "Петротел", което е част от провеждано следствие, стартирало с обиски миналия четвъртък в предприятието по подозрения за избягване на плащане на данъци и укриване на доходи.

"Спирането на производството заплашва цялата производствена верига на компаниите на "Лукойл" в Румъния", посочва Малгинов.

На 2 октомври генералният директор на рафинерията "Петротел Лукойл" Андрей Богданов бе изслушан в прокуратурата на Апелативния съд в град Плоещ по дело за укриване на данъци и пране на пари, с което нанесените щети на държавата са за 230 млн. евро.

Десетки прокурори, полицаи и митнически инспектори извършиха обиски в 23 румънски обекта на "Лукойл" като се появиха дори информации, че се търсят доказателства не само за укриване на данъци и пране на пари, но и за трафик на оръжия и експлозиви, с аромат на шпионаж.

Според прокуратурата към Апелативния съд в Плоещ 112 милиона евро представляват нанесените щети от укриване на данъци, а други 118 милиона евро са били "изпрани". Източници, близки до разследването, са заявили, че ще бъдат изслушани всички отговорни лица от замесените фирми, като не е изключено да има задържани.

"Лукойл" държи 97.1 процента от акциите на рафинерията "Петротел", която купи през 1998 г. Руската компания притежава в Румъния мрежа от 300 бензиностанции и контролира 20-процентен дял от местния пазар на петролни продукти.

Укриването на данъци и прането на пари от порядъка на милиарди евро годишно не могат да се случват без политически и институционални съучастници, отбелязаха румънски медии миналата седмица. Според в. "Ромъния либера" "Лукойл" притежава цистерни, притежава складове за горива, има мрежи в близост до нашите граници, откъдето може да внася чрез фирми фантоми петролни продукти.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?