Румънска копродукция с българско участие взе "Златна мечка" на Берлинаре

Румънска копродукция с българско участие взе "Златна мечка" на Берлинаре

Филмът "Не ме докосвай" на румънската режисьорка Адина Пинтилие - копродукция с българско участие - завоюва голямата награда "Златна мечка" на 68-ия Международен филмов фестивал в Берлин, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.


Изборът на журито бе абсолютна изненада за критици и журналисти, които възприемат лентата като изключително смел експеримент. Пинтилие заяви, че самата тя не е очаквала да спечели наградата за филма си, в който героите търсят интимност, но същевременно се боят от нея. Той е съвместен проект с румънско, германско, чешко, българско и френско участие, включително на актьорите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.

На пресконференция в събота, след като получи трофея, румънската режисьорка заяви, че филмът приканва зрителите да изпитат съчувствие, да приемат различността и да преосмислят представите си за всичко. "Ето защо си мисля, че за много хора този филм може би няма да е приятен, но в същото време ние предизвикваме вас, зрителите, да водите диалог и да погледнете себе си", каза Пинтилие.

Журито на Берлинале отличи със "Сребърна мечка" за режисура Уес Андерсън за анимационния филм "Кучешкия остров". В него се разказва за японски град, в който избухва епидемия от кучешки грип и властите издават заповед всички кучета да бъдат изхвърлени на сметище, намиращо се на изолиран остров. Актьорът Бил Мъри, който озвучава едно от кучетата, взе наградата на галацеремонията от името на Андерсън. "Никога не съм си помислял, че ще ми се случи да отида да работя като куче и ще се прибера у дома с мечка", пошегува се той, докато държеше статуетката.

Наградата за най-добър актьор получи французинът Антони Бажон за ролята си на наркоман, опитващ да се отърве от порочния навик с помощта на религията във филма "Молитвата" на френския режисьор Седрик Кан. "Много се молих да получа мечка", каза Бажон на пресконференция след церемонията по награждаването. "Много е важно да покажем на наркозависимите, че има път за избавяне от тяхното пристрастяване - в този филм манастирът и религията помагат на този човек".

За най-добра женска роля бе отличена 68-годишната Анна Брун за филма "Наследничките" на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси.

Приз за най-добър сценарий получиха Мануел Алкала и Алонсо Руиспаласиос за лентата "Музей", в която се разказва за ученици, откраднали през 1985 г. артефакти от Националният музей по антропология в Мексико.

Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата награда на журито за филма "Лице", разказващ за млад мъж, който претърпява трудова злополука и буквално загубва лицето си. Направена му е операция и му е присадено ново лице, но когато се завръща в родния си град от болницата, близките му се отдръпват от него.

Наградата за изключителен артистичен принос отиде при Елена Окопная за костюмите и за цялостната визия на руския филм "Довлатов".

Победителите бяха определени от шестчленно жури, оглавявано от германския режисьор Том Тиквер. На фестивала, продължаващ от 15 до 25 февруари, бяха излъчени около 400 филма. "Ага" на Милко Лазаров бе първият от 29 години български пълнометражен игрален филм, включен в конкурса на Берлинале, един от най-старите и най-престижни кинофестивали в света.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?