Румънска олимпийска лекоатлетка загина край Плевен

Румънска олимпийска лекоатлетка загина край Плевен

Известната румънската лекоатлетка Мария Чонкан загина в неделя при автомобилна катастрофа край Плевен.

29-годишната Чонкан е бронзова медалистка на 1500 метра от Олимпийските игри в Атина (2004 г.) и е една от най-добрите лекоатлетки на Румъния.

Все още не е ясна причината за инцидента, станал около 11 ч. сутринта при разклона за село Горни Дъбник. Предполага се, че Чонкан е загубила управлението на автомобила си и се е ударила в дърво.

Нейният треньор Щефан Берегшаши, който е шофирал кола, движеща се преди тази на Чонкан, заяви, че българските полицаи са му поискали пари, за да повикат линейка, но после се отрече от думите си.

Шефът на полицията в Плевен разпореди проверка

Директорът на областна полиция в Плевен комисар Бисер Иванов първоначално отхвърли твърденията на Берегшаши за искания подкуп като абсурдни, но след това назначи вътрешна проверка.

На мястото на инцидента е имало четирима полицаи. Кмисар Иванов заяви пред БТА, че дълбоко се съмнява при такъв тежък инцидент някой да е поискал подкуп. Военна окръжна прокуратура-Плевен ще поеме случая, ако има съмнение за подкуп на длъжностно лице, поясни Иванов.

“Българските полицаи ми искаха 20 евро”

"Час и половина чакахме пристигането на линейката и тя така и не дойде, а българските полицаи, от които поискахме помощ, непрекъснато ми досаждаха, искайки ми пари - 20 евро, за да повикат бърза помощ", каза часове след инцидента Щефан Берегшаши пред румънската агенция Медиафакс.

Берегшаши разказа, че пътувал с още един треньор, а в другата кола (Шкода Октавия) били Мария и масажистът ѝ. Двете коли спрели на бензиностанция, където пили сок, постояли около половин час, говорили, след което тръгнали към Гюргево. "Аз тръгнах първи и след около 500 метра погледнах в огледалото за обратно виждане и започнах да крещя, когато видях какво се случва. Тя направи лек завой в дясно, след това в ляво, пресече шосето и се удари право в едно дърво. Въздушните възглавници се отвориха, масажистът си бе ударил главата, а нея едвам я извадихме. Пое дъх веднъж и умря. След половин час дойде линейка, но тя не даваше признаци на живот. Оставиха я така, а след един час дойде друга кола, която я откара в моргата", разказа треньорът пред румънската агенция, цитирана от БТА.

“Не са ми искали нищо”

В отговор на въпрос на румънско радио дали български полицаи са му искали 20 евро, за да повикат линейка, Берегшаши обаче каза друго: "Какви пари? Не...". "Не са ми искали нищо".  

"Ние загубихме едно невероятно момиче", заяви Габриела Сабо, олимпийска шампионка и заместник председател на румънската федерация по лека атлетика.

Информацията за смъртта на именитата атлетка е водеща за румънските медии.

Българските власти отричат за подкупи

Д-р Янита Куманова, дежурен лекар в спешната помощ, посочи, че сигналът за тежката катастрофа е получен в 10.55 ч. и веднага - в 10.56 ч., за мястото на инцидента е изпратена линейка. Разстоянието е близо 22 км. и през цялото време колата се е движела с включени фарове и звуков сигнал, със скорост 100-110 км. в час. Пристигнала на мястото за 12-13 минути.

Тежко пострадалата румънска спортистка е била вече извадена от автомобила, имала посиняване, без пулс и сърдечна дейност и д-р Куманова е установила смъртта.

При първоначалния преглед е установена тежка сърдечно-мозъчна травма. Тялото на загиналата жена е предадено в катедра “Съдебна медицина” в Плевен за аутопсия.

Другият пострадал пътник със спортистката - млад мъж, имал охлузна рана около веждата, но отказал да бъде превозен до Спешния център за преглед.

Сигналът да произшествието е подаден на центъра от случайно преминаващ участник в движението, който видял катастрофата, каза директорът на Спешния център в Плевен д-р Стоева. Тя уточни, че центъра поддържа постоянна връзка с полицията и никога досега не са имали сигнали, че служители на полицията искат пари, за да се обадят в Спешния център. Отхвърлям категорично подобно съмнение, каза д-р Стоева.

На мястото на произшествието работи екип от длъжностни лица, в който е Величко Първанов, един от най-добрите експерти по пътно-транспортни произшествия, каза комисар Бисер Иванов. Води се дознание.

Споделяне

Още по темата

Още от България