Румънска управляваща партия предлага да се въведе данък “интеграция в ЕС”

Дан Войкулеску, председател на румънската Консервативна партия, участваща в управляващата коалиция, обяви, че неговата формация ще внесе в парламента законопроект, според който фирмите ще трябва да плащат данък от 3% върху приходите си в продължение на три години, за да се помогне на страната за покриване на интеграционните ѝ разходи в първите години от членството ѝ в ЕС.

Това съобщава в. “Куриерул национал” в петък, цитиран от БТА.

“Всички мислят, че интеграцията в ЕС ще донесе само ползи на Румъния. Интеграцията ще донесе и много големи разходи. През 2007 г. ще бъдем задължени да внесем близо 1,5 милиарда евро в бюджета на ЕС. Средствата, които ще получим през 2007 г., са много по-малко от тези, които трябва да внесем”, заяви Войкулеску.

По думите му присъединяването към ЕС предполага много големи социални разходи и ще допринесе за засилване на състоянието на крайна бедност на населението. За да се противодейства на това, Консервативната партия предлага въвеждането на "финансово усилие за присъединяването", което следва да бъде поето от фирмите в периода 2007-2009 г., смятан за най-трудния, пише “Куриерул национал”.

Споделяне

Още от Балкани