Румънската Камара на депутатите отложи гласуването на спорния закон за амнистията

Председателят на долната камара на румънския парламент Валериу Згоня обяви, че спорният прокетозакон за амнистията ще бъде отложен за февруари и ще бъде подложен на обществен дебат, съобщи информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

"Ще го оставим до 1 февруари, така че всеки да може да изрази гледната си точка, да видим какви са недоволствата", заяви председателят на Камарата на депутатите.

Законопроектът, който предизвика остри критики и протести в Букурещ, предвижда амнистия за престъпления, наказвани със затвор до шест години, и помилване на наказания до седем години затвор.

Същевременно Згоня обвини президента Траян Бъсеску, че е създал целия скандал около измененията в Наказателния кодекс, гласувани от парламента миналата седмица. "Всичко (гласуването в парламента) беше според закона. Нямаше нищо скрито", посочи Зтой, като увери, че внесените промени са правилни и не създават свръхимунитет на висшите държавни чиновници.

Изявленията на Згоня идват в един много напрегнат момент на румънската политическа сцена, отбелязва сайтът. Миналата седмица депутатите гласуваха серия изменения в Наказателния кодекс, които изваждат тях и редица други изборни длъжности от обсега на действие на антикорупционните закони.

След като президентът Траян Бъсеску критикува остро вота, подобни реакции дойдоха и от Националната дирекция за борба с корупцията, Националната агенция по прозрачността, както и от редица чужди посолства, които изразиха загриженост.

Хиляди жители на Букурещ протестираха снощи срещу спорните промени и срещу проектозакона за амнистията и призоваха за оставка на правителството и разпускане на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?