Румънската полиция раздига със сила лагер срещу шистови сонди на "Шеврон"

Напрежение между силите на реда и протестиращи срещу експлоатацията на шистов газ в Източна Румъния е възникнало в понеделник сутринта, предадоха румънски медии, цитирани от БТА.

Близо 30 души, които се намираха в палатков лагер в района на селищата Силищя и Пунджещ в окръг Васлуй, са били отведени от жандармеристи със затворнически коли. Силите на реда са поставили заграждения на окръжния път, съобщи в. "Евениментул зилей".

Протестиращите бяха стегнали редиците си, за да се противопоставят на разполагането на оборудване на американската компания "Шеврон" за проучвания за шистов газ. "Шеврон" разполага с всички необходими разрешителни за монтиране на първа сонда за проучвания в периметър между селищата Силищя и Пунгещи, но след протести на местното население, екоактивисти и представители на църквата през октомври временно замрази проекта.

Агенция "Аджерпрес" съобщи, че представители на "Шеврон" са пристигнали в понеделник сутринта със свое оборудване в периметъра, за който имат концесия. В зоната са мобилизирани впечатляващо количество представители на силите на реда - полицаи, жандармерия, пожарникари. Хората на закона са обградили палатковия лагер на съпротивата и са отвели с камионетки протестиращите за легитимация, посочва агенцията.

В района са изпратени и три линейки. Движението по окръжния път, който свързва окръжния град Васлуй с Пунгещи, е блокирано, като силите на реда не позволяват преминаване и на журналистите.

Представителите на жандармерията твърдят, че протестиращите са се държали враждебно и са отказали да освободят пътя. Демонстрантите пък твърдят, че около 4:30 ч. тази сутрин жандармерията е упражнила сила срещу тях. Част от протестиращите твърдят, че са били бити с палки, съобщи "Евениментул зилей".

Вестник "Ромъния либера" цитира говорителката на румънската жандармерия Ирина Раду да казва, че "мисията на жандармеристите е да осигурят климат на нормалност в Пунджещ". По думите ѝ около 100 души били блокирали окръжния път, а седем от тях са отведени в полицията.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?