Румънската прокуратура поиска над 10 г. затвор за българина Стамен Станчев

Румънската прокуратура поиска близка до максималната присъда за българина Стамен Станчев, който е подсъдим по делото за т.нар. "стратегически приватизации", съобщи румънската агенция "Медиафакс", цитирана от БТА.

Делото се води от специализираната румънска прокуратура, която се занимава само с дела срещу организираната престъпност и терористични групировки. Разследващите твърдят, че през 2005 и 2006 година бившите министри на икономиката и на комуникациите Кодруц Шереш и Жолт Над, и още четирима румънски и чуждестранни граждани, сред които Станчев, са били част от престъпна група. Те са концентрирали своята дейност върху получаването на конфиденциални данни за приватизацията на стратегически румънски дружества от сферата на икономиката и комуникациите.

По това дело Стамен Станчев, който тогава работеше като международен консултант на "Креди Сюис фърст Бостън", беше арестуван през 2006 година и скоро след това освободен. По тези обвинения "близка до максималната присъда" би била 10 години затвор.

Шереш, който е бивш министър на икономиката и търговията, и Жолт Над, бивш министър на комуникациите, са обвинени и в измяна чрез издаване на тайни. Над е обвинен, че чрез неговия личен съветник по въпросите на приватизацията Раду Дончу, който бил назначен на този пост по препоръка на Станчев, е улеснявал изтичането на секретна информация към мрежата за шпионаж на българина Стамен Станчев.

Въпросните данни са облагодетелствали, според обвинението, спечелването на търгове за консултантски услуги при приватизацията на редица дружества, като "Радиокомуникации" АД, "Румънски пощи" и "Ромтелеком".

Служебните адвокати, които представляваха Станчев, поискаха оправдаване на техния клиент. Присъдата следва да бъде обявена на 19 ноември.

На последното заседание по делото на 5 ноември Върховният касационен съд отдели случая на Стамен Станчев, за да му даде възможност да си наеме адвокат и същевременно да се представи пред съда за последни думи. Българинът не присъстваше на заседанието във вторник и бе защитаван от служебни адвокати, тъй като на 3 ноември неговият защитник разтрогнал договора за защита с мотив, че Върховният касационен съд не му е предоставил достатъчно време за подготовка.

В своята съдебна фаза делото започна през март 2009 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани