Румънски джипове се пробват на американския пазар

Румънският джип "Аро", прекръстен наскоро на "Крос Лендър", се опитва да пробие на пазара в САЩ, пише в днешния си брой в. Интернешънъл Хералд Трибюн.

Роденият в Куба бизнесмен Джон Перес, който наскоро купи завода за производство на "Аро" край Букурещ, желае да стъпи на пазара на спортни автомобили с военен дизайн в САЩ.

Перес разчита, че ще може да продава румънски джипове на американците заради техния интерес към подобни коли. Сред пречките, пред които ще бъде изправен предприемачът, са съмненията, че джипът няма да успее да преодолее техническите тестове и да изпълни екологичните изисквания.

Според Перес автомобилът е за хора, които обичат отворените пространства, за ловци, за търсачи на приключения през уикендите. Той смята да продава джипове "Аро" на цена от 20 000 долара.

Но преди да реализира плановете си, Джон Перес трябва да преструктурира завода, разположен на 97 км. северно от Букурещ, което включва съкращаване на 1400 от общо 3200 работници.

Заводът може да произвежда 20 000 автомобила годишно, но търсенето в момента е за едва 2000 джипа.

През септември Перес, заедно с малка група инвеститори, закупи завода за около 170 000 долара. Според условията на сделката купувачите трябва да покрият дълга от 10 млн. долара към банки и доставчици. Новите собственици също така са поели ангажимент да инвестират 15 млн. долара, пише Интернешънъл Хералд Трибюн, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?