Румънски ексминистър влиза за 3 г. в затвора за търговия с влияние

Румънски ексминистър влиза за 3 г. в затвора за търговия с влияние

Бившият министър и сенатор от румънската управляваща Социалдемократическа партия Дан Шова бе осъден ефективно на 3 години затвор по обвинение в търговия с влияние.

Присъдата му е окончателна и не подлежи на обжалване, предаде в четвъртък бТВ, позовавайки се на информационния сайт "Зиаре".

Шова е признат за винован за това, че искал по 5000 евро месечно, за да съдейства за сключване на договор между държавно дружество и частна юридическа кантора. Присъдата му включва и конфискация на 100 000 евро.

Върховният касационен съд осъди по същото дело и бившия шеф на държавното дружество Михай Балан на три години затвор условно и 60 дни безвъзмезден труд в полза на обществото.

Срещу Дан Шова, който е близък до бившия премиер Виктор Понта, се водят и други съдебни дела по обвинения за вземане на подкуп, фалшифициране на документи, пране на пари и данъчни измами.

Неотдавна Шова и Понта бяха оправдани на първа инстанция по обвинения в неверни декларации, съучастие в данъчни измами и пране на пари по делото "Турчени-Ровинари", припомня бТВ.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?