Румънски евродепутат ощетил бюджета на Европарламента с 400 хил. евро

Румънски евродепутат ощетил бюджета на Европарламента с 400 хил. евро

Румънският евродепутат Адриан Северин е обвинен от прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), че е ощетил бюджета на Европейския парламент с над 400 000 евро чрез сключването на договори с шест консултантски фирми, които никога не са извършвали услугите, за които им е било платено, съобщи информационният сайт Зиаре.

Корупционен скандал се разрази в ЕП миналата година, след като британското издание "Сънди таймс" съобщи, че трима евродепутати - румънецът Адриан Северин, словенецът Зоран Талер и австриецът Ернст Щрасер са приели офертата на журналисти от вестника, представили се за лобисти, да внасят поправки в европейски директиви срещу 100 000 евро. По-късно стана ясно, че и испанският евродепутат Пабло Салба също е замесен в случая.

През юли миналата година НДБК започна криминално разследване срещу Адриан Северин, след като месец по-рано ЕП одобри свалянето на имунитета му.

Днес прокурорите от НДБК разшириха разследването срещу евродепутата по делото, в което той бе обвинен във вземане на подкуп и търговия с влияние, като добавиха и обвинения в документни измами, съобщи Аджерпрес.

Прокурорите започнаха разследване срещу Северин и за "използване или представяне на фалшиви, неточни или непълни декларации, които са довели до неправомерно получаване на средства" от бюджета на Европейския съюз.

Телевизия Реалитатя коментира, че обвиненията са изключително тежки и евродепутатът рискува години затвор. Според обвинението в периода 2007-2010 г. Северин е използвал фалшиви документи и декларации, за да получи по некоректен начин средства от бюджета на Европейския съюз или бюджетите, администрирани от ЕС. Парите отивали у негови приближени чрез консултанстки договори с шест румънски дружества, чрез които били извършени фиктивни услуги, отбелязва Зиаре.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани