Румънски хеликоптери прибраха най-тежко пострадалите от обърналия се в България туристически автобус

Румъния изпрати хеликоптери и екипи за транспортиране на пострадалите туристи.

Млада жена загина, а шестима души пострадаха тежко, след като пътнически автобус с румънска регистрация, идващ от турския курорт Кушадасъ, се обърна на завой в 4 ч. сутринта в неделя в Прохода на Републиката.

Румъния изпрати три хеликоптера, които бяха транспортирани най-тежко пострадалите.

Според лекарите от Великотърновската болница, оказали спешна помощ на ранените, състоянието на шестимата е стабилизирано и няма пряка опасност за живота им. По последни данни от полицията, в 50-местния румънски автобус е имало двама шофьори и 50 пътници, които се прибирали в родината си от турски курорт. По първоначални данни автобусът се е преобърнал на платното, след като 44-годишният шофьор загубил управление на остър завой. Пробата за алкохол на водача е отрицателна. Взета му е и кръв за химичен анализ. Той е задържан за 24 часа и прокуратурата ще решава дали да бъде удължен неговия арест.

По време на инцидента в района е валял дъжд. Все още не са ясни причините за катастрофата, но се предполага, че шофьорът е изпуснал един от завоите, който е и сред най-острите в прохода, и се е забил в мантинелата.


Във Велико Търново пристигна друг автобус, който да превози туристите в Румъния, след като бъдат разпитани в полицейското управление по образуваното за катастрофата досъдебно производство. Общо 27 румънски граждани са били прегледани в Спешното отделение на
болницата във Велико Търново. Туристите, които не са пострадали, са били настанени в един от корпусите на НВУ "В. Левски".

Заради тежкото произшествие, при което 27-годишна жена загина, движението през Прохода на Републиката бе спряно за около 5 часа и там се образува километрична опашка от чакащи автомобили и ТИР-ове. Движението бе временно пренасочено през Прохода Шипка, но към 10 сутринта бе възстановено.

Споделяне

Още от България