Румънски хотелиери местят фирмите си в България

Хотелиерите от румънското Черноморие са започнали да откриват фирми за мениджмънт в България, тъй като данъците и таксите са по-ниски, отколкото в Румъния, заяви Драгош Радукан, заместник-председател на Федерацията на собствениците в румънския туризъм, цитиран от вестник "Ромъния либера".

"Процедурата е следната: аз, като румънски собственик на хотел, си откривам фирма за хотелиерски мениджмънт в България и там назначавам персонал, също румънци. В Румъния таксите за служител са 86 процента, а в България - само 43 процента. Освен това, ДДС и данък печалба са по-малки в България. С така откритата фирма за мениджмънт управлявам хотела си с намалени наполовина разходи", обясни Радукан.

Той заяви, че миналата година този експеримент са опитали няколко хотелиери от крайбрежието, а тази година в България са се регистрирали няколко десетки подобни фирми. Радукан очаква, че явлението ще се разрасне в близко бъдеще.

"Все повече собственици на хотели на морето възнамеряват по този начин да избегнат данъчното облагане в Румъния. Ако при тях експериментът даде резултати, явлението ще обхване вероятно и хотелите от други зони на Румъния", посочи Радукан, като отбеляза, че федерацията, която представлява, не насърчава подобни практики.

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?