Румънски хотелиери местят фирмите си в България

Хотелиерите от румънското Черноморие са започнали да откриват фирми за мениджмънт в България, тъй като данъците и таксите са по-ниски, отколкото в Румъния, заяви Драгош Радукан, заместник-председател на Федерацията на собствениците в румънския туризъм, цитиран от вестник "Ромъния либера".

"Процедурата е следната: аз, като румънски собственик на хотел, си откривам фирма за хотелиерски мениджмънт в България и там назначавам персонал, също румънци. В Румъния таксите за служител са 86 процента, а в България - само 43 процента. Освен това, ДДС и данък печалба са по-малки в България. С така откритата фирма за мениджмънт управлявам хотела си с намалени наполовина разходи", обясни Радукан.

Той заяви, че миналата година този експеримент са опитали няколко хотелиери от крайбрежието, а тази година в България са се регистрирали няколко десетки подобни фирми. Радукан очаква, че явлението ще се разрасне в близко бъдеще.

"Все повече собственици на хотели на морето възнамеряват по този начин да избегнат данъчното облагане в Румъния. Ако при тях експериментът даде резултати, явлението ще обхване вероятно и хотелите от други зони на Румъния", посочи Радукан, като отбеляза, че федерацията, която представлява, не насърчава подобни практики.

Още от Балкани

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?