Румънски и български "зелени" заедно срещу шистовия газ

Румънски и български "зелени" искат от румънското правителство да се противопостави на експлоатацията на шистов газ и да държи сметка за това, че този метод вреди на околната среда, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА във вторник.

Зелените са напомнили, че в България експлоатацията на шистов газ е била спряна още през януари тази година от парламента. Лидерите на тези партии - Антонио Момок от Зелената партия в Румъния и Борислав Сандов, съпредседател на Зелените в България, да.r съвместна пресконференция в Букурещ, на която заяви.r, че гражданското общество в България е редом до населението на Бърлад, Констанца и Вама Веке, където се цели експлоатация на шистов газ.

Българските представители са изразили готовност да подкрепят с опит неправителствените организации в Румъния, за да убедят румънските народни представители да не одобряват експлоатацията на шистов газ.

Борислав Сандов заявил, че гражданското общество в България е убедило политиците след шест месеца протести и кампании. По думите му акциите са били "пример за мобилизация на българските граждани в защита на околната среда".

Лидерът на Зелената партия в Румъния Антонио Момок казал, че и румънците трябва да опитат да спрат експлоатацията на шистов газ, защото методът вреди на околната среда. Според Момок гражданското общество в Бърлад и Констанца е повикало зелените от България, за да ги подкрепят с експертиза и документи. Той допълнил, че е готов да мобилизира на протест гражданското общество в планираните за експлоатация на шистов газ зони в Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани