Румънски магистрати протестираха в защита на независимостта на съдебната система

Румънски магистрати протестираха в защита на независимостта на съдебната система

Няколко десетки румънски магистрати се събраха на протест пред Апелативния съд в Букурещ в неделя, за да защитят независимостта на правосъдието, застрашена според тях от реформата, приета от лявото мнозинство и силно критикувана от Брюксел, предаде Франс прес.

"Тук сме, за да кажем на парламента и на правителството, че съдебната власт е независима и трябва да остане такава", заяви пред журналисти съдията Кристи Данилет от Клуж.

"Протестираме срещу всяка форма на намеса в дейността на магистратите", каза съдията Алина Паланкану от съда в Нямц.

Протестиращите магистрати - повечето млади, осъдиха законопроектите, които засилват контрола на министерството на правосъдието над прокурорите и подкопават борбата срещу престъпността.

Главният прокурор Аугустин Лазар, за когото министърът на правосъдието Тудорел Тоадер задейства процедура за оценка на дейността, похвали в декларация способността на младите магистрати да устояват на натиска.

Социалдемократическото правителство издейства през юли уволнението на много популярната ръководителка на антикорупционната прокуратура Лаура Кодруца Кьовеши, която през последните години изпрати на съд мнозина висши представители на властта, напомня АФП.

Европейската комисия и няколко западни посолства в Букурещ остро критикуваха широката съдебна реформа, предприета от управляващите социалдемократи, с аргумента, че подкопава правовата държава.

Споделяне

Още от Европа