Румънски медии: "Кой компрометира влизането в Шенген"

Потвърждението на Европейската комисия, че България и Румъния няма да влязат в Шенген от началото на следващата година, бе отразено широко от медиите в Букурещ под заглавия от рода на "Кой компрометира влизането в Шенген", "Бъсеску: Понта и Антонеску пречат на влизането в Шенген". "Румънците - унизени пред шенгенската стена".

 

"Ромъния либера" посочва, цитиран от БТА, че с изявленията си пред френската телевизия Барозу е сложил край на надеждите на сегашното правителство. Вестник "Адевърул" цитира изказване на президента Траян Бъсеску, според което премиерът Виктор Понта и председателят на Сената Крин Антонеску пречат на присъединяването на Румъния към Шенген.

 

Президентът заяви, че действията на правителството и на парламента пречат на членството на страната в Шенген. Бъсеску подчерта, че присъединяването зависи изключително много от доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка за правосъдието и вътрешния ред. "Следващата дискусия за присъединяването на Румъния към Шенген може да стане факт след един положителен доклад", посочи Бъсеску.

 

"Журналул национал" цитира евродепутатката Корина Крецу, заместник-председател на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, според която е "несправедливо Румъния и България да се превръщат в жертви на бъдещата предизборна кампания за европейските избори". "

 

Според председателя на Сената Крин Антонеску спрямо Румъния се извършва несправедливост от няколко години наред. "Аз бих очаквал от председателя на Европейската комисия не само да констатира това, но и да каже какво прави той като председател на комисията, още повече, че отново повтори, че Румъния би трябвало да влезе в Шенген, защото е изпълнила критериите", заяви Антонеску.

 

Евродепутатът Норика Николай от румънската Национално-либерална партия заяви, че присъединяването към Шенген се е превърнало в политическа игра между лидерите на редица европейски страни, които на прага на вътрешни избори залагат на темата за интеграцията на Румъния в Шенген, за да увеличават предизборния си капитал.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани