Румънски министър иска глоби за журналисти, цитирали "непроверени" изявления

Еуджен Теодорович, сн. ЕПА/БГНЕС

Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович заяви, че ще инициира законопроект, който да предвижда глоби за журналисти, които цитират в своите информации "непроверени“ изявления, предаде БТА.

Министърът се е разсърдил на медиите, заради цитирани от тях през последните дни изявления на сенатора от опозиционната Национално-либерална партия Флорин Къцу, посочват румънски медии.

"Зиарул финанчиар“ посочва, че сенаторът, който е бивш банкер и е най-добрият икономист на опозицията, постави под съмнение данни за бюджетния дефицит на Румъния, оповестени в края на годината от Дариус Вълков - икономически съветник на премиера Виорика Дънчила.

Вълков съобщи, че бюджетният дефицит през 2018 г. възлиза на 2.92% от брутния вътрешен продукт (БВП), но никой не го попитал откъде има тези данни, при положение че фискалната година приключва на 25 януари.

Сенаторът либерал Флорин Къцу постави под съмнение цифрата, обявена от Вълков, и заяви, че от министерството на финансите се опитват да манипулират данните.

"Зиарул финанчиар“ задава и въпроса защо министърът е поискал оставката на шефа на Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) Йонуц Миша, при положение че по данните на Вълков бюджетният дефицит е под 2% от БВП.

Но негово искане премиерът Виорика Дънчила освободи вчера от длъжност Йонуц Миша и е назначи за нов шеф на НАДА Михаела Трикулеску.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?