Румънски министър критикува френската политика по отношение на ромите

Румънският министър на външните работи Теодор Баконски заяви, че е обезпокоен от рисковете от популистко залитане и ксенофобски реакции по въпроса за ромите, след като Франция предприе мерки срещу незаконните ромски лагери и в четвъртък се очаква да репатрира роми в Румъния.

Париж се готви да репатрира до края на август близо 700 роми от Румъния и България, отбелязва АФП.

В интервю за радио RFI - Румъния Баконски, който е бивш посланик в Париж, изрази надежда, че при всяко от тези експулсирания ще бъде спазена законността.

Ние трябва да запазим здрав разум и да видим какво можем да направим заедно, както във Франция, така и в Румъния, а също и на европейско равнище, за да намерим училища, болници, но и открита, а не ксенофобска, нагласа спрямо представителите на това ромско население, изтъкна Баконски.

Ако си разменяме обвинения или криминализираме на колективна основа етнически групи, ние възкресяваме спомени, които са сред най-малко приятните. И вместо да намерим решения, създаваме напрежения, подчерта румънският външен министър.

Той се обяви за съсредоточен френско-румънски подход за решаване на проблема, без изкуствена изборна разпаленост, нито заплаха за влизането на Румъния в Шенгенското пространство.

След като Париж многократно критикува Букурещ и София във връзка с ромите, френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш спомена за възможно отлагане на интеграцията на Румъния и България в Шенгенското пространство, предвидена за 2011 г., отбелязва АФП.

Льолуш се намеси лично по въпроса за ромите. Той има подход, който общо взето е ограничен до неговия избирателен район в 8-и район на Париж, но той е европейският говорител на Франция и аз съм убеден, че той ще има усета да се заеме с необходимото спокойствие с този общ проблем, без да го превръща в повод за хвърляне на сянка върху отличните френско-румънски отношения, отбеляза Баконски.

Това е проблем, който няма да се реши за 48 часа, нито с полицейски мерки, добави румънският външен министър.

В отговор на въпрос за завръщането във Франция на румънски роми, които преди това са били експулсирани от тази страна, Баконски припомни, че Румъния не може да спре някого на границата, ако той не е извършил нарушение, доказано със съдебно решение.

Двама румънски държавни секретари ще посетят Париж на 30 август за разговори по въпроса за интеграцията на ромите. Френският министър по въпросите на имиграцията, интеграцията, националната идентичност и съвместното развитие Ерик Бесон и Пиер Льолуш се очакват на посещение в Букурещ през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа