Румънски министър подаде оставка заради купен "тайно" апартамент

Румънски министър подаде оставка заради купен "тайно" апартамент

Румънският премиер Михай Ръзван Унгуряну потвърди пред националното радио, че министърът на околната среда и водите Ласло Борбей, който бе обвинен в търговия с влияние и деклариране на неверни данни, е подал оставка днес, предаде Аджерпрес в четвъртък.

"Радвам се, че един човек, който е показвал достойнство в цялата си дейност, може да докаже невинността си и да не допусне подозрения да витаят над присъствието му в кабинета", заяви Унгуряну.

Премиерът посочи, че временно той ще поеме правомощията на министър на околната среда.

Вчера прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) поискаха разрешение за започване на наказателно преследване на Борбей, когото обвиняват в оказване на влияние и подаване на невярна информация в имуществена декларация.

Според прокурорите Борбей не може да оправдае сумата от 80 000 евро, с която си е купил "тайно" апартамент в центъра на Букурещ, записан на името на сватята му, съобщи вестник "Адевърул".

Главният прокурор Лаура Кодруца Кьовеши предаде искане до ръководството на Камарата на депутатите за започване на наказателно преследване срещу Борбей, което трябва да бъде гласувано от депутатите, след като той бъде изслушан от юридическата комисия на Камарата.

Вчера председателят на Сената и един от лидерите на управляващата Демократично-либерална партия (ДЛП) Василе Блага заяви, че партията няма да възпрепятства правосъдието и ще гласува за отнемане на имунитета на Борбей.

Днес лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) Келемен Хунор заяви, че съюзът смята Борбей за невинен и го подкрепя във всичките му политически ходове.

Самият Борбей отказа да коментира обвиненията с мотива, че още не е запознат с тях, но посочи, че "правосъдието трябва да изпълни дълга си".

През юли 2011 г. Борбей беше заподозрян, че е използвал влиянието си, за да осигури договор на една фирма с Националната администрация на водите, която е на негово подчинение, като в замяна на това е получил безплатно ремонт на един от апартаментите си на стойност 20 000 евро. Тогава обаче управляващата коалиция застана зад него и той остана на поста си.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани