Румънски прокурор поиска затвор за двама бивши министри, в аферата замесен и българин

Прокурор от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма в Румъния поиска ефективни присъди затвор за бившите министри Кодруц Шереш и Жолт Над, както и за останалите обвиняеми по т.нар. дело за "стратегическите приватизации", предаде агенция Медиафакс.

Бившите министри Кодруц Шереш и Жолт Над са обвинени за съучастие с цел финансова облага в организирана престъпна група, част от която е международният консултант Стамен Станчев. В понеделник Върховният касационен съд имаше последно заседание по това дело, в което прокурорът и адвокатите на обвиняемите представиха заключителните си пледоарии. Обвиняемите са общо шест.

Шереш, който е бивш министър на икономиката и търговията, и Жолт Над, бивш министър на комуникациите, са обвинени и в измяна чрез издаване на тайни. Над е обвинен, че чрез неговия личен съветник по въпросите на приватизацията Раду Дончу, който бил назначен на този пост по препоръка на Станчев, е улеснявал изтичането на секретна информация към мрежата за шпионаж на българина Стамен Станчев, консултант на "Креди Сюис Фърст Бостън". Въпросните данни са облагодетелствали, според обвинението, спечелването на търгове за консултантски услуги при приватизацията на редица дружества, като "Радиокомуникации" АД, "Румънски пощи" и "Ромтелеком".

Жолт Над трябвало и да проверява периодично дали телефоните на членовете на мрежата, ръководена от Станчев, се подслушват от румънските служби за сигурност.

Прокурорите са повдигнали и обвинение във връзка с приватизирането на дружеството "Електрика Мунтения Юг", продажбата на пакет от осем на сто от акциите на "Петром" и други компании под управлението на министерството на икономиката.

Прокурорът поиска ефективни присъди затвор за обвиняемите, като посочи, че представените доказателства по делото са доказали престъпленията, за които са обвинени. Адвокатите на обвиняемите пледираха за частична вина или дори невинност на своите клиенти, като остава съдът да произнесе присъдата по делото, информира Медиафакс. Присъдата ще може да бъде обжалвана пред петчленен съдебен състав на Върховния касационен съд, уточнява агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?