Румънски сенатор е разследван за участие в мрежа за данъчни измами

Румънски сенатор е разследван за участие в мрежа за данъчни измами

Румънският сенатор от Социалдемократическата партия (СДП) Чезар Магуряну е заподозрян, че е част от мрежа за данъчни измами, съобщи Медиафакс във вторник.

Според прокурорите сенаторът, дъщеря му и зет му са замесени в престъпна група с трансгранични връзки, която се занимавала с внос и търговия с хранителни продукти и строителни материали.

Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) започна тази сутрин мащабно разследване за източване на ДДС, в рамките на което бяха извършени 256 обиски в Букурещ и други градове в страната. Според прокурорите в мрежата са участвали и комисари от Националната агенция за данъчна администрация и от финансовата полиция.

Близо 150 души предстои да бъдат доведени за изслушване в централния офис на ДРПОПТ, след което прокурорите ще решат за кои от тях да поискат от съда задържане в предварителния арест.

Според заключенията на разследването в периода 2010-2012 г. престъпната групировка е нанесла на държавния бюджет щети в размер на 40 милиона евро годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?