Румънски вестник: Благодарение на българите ще имаме магистрала до Турция

Трябва да бъдем благодарни на българите. Съседите обявиха, че са започнали да търсят публично-частно партньорство за изграждане на магистрала, която ще свърже Русе с Истанбул, пише румънският вестник "Капитал" под заглавие "Ще имаме магистрала до турците".

Изданието информира, че магистралата Русе – Велико Търново - Свиленград -  Истанбул е част от коридор номер 9 и ще осигури по-бърза връзка между моста на Дунав при Русе и пролива Босфор. 300-те км път ще бъдат реализирани най-вероятно от китайски инвеститори или от компании от Катар и Оман, посочва изданието и твърди, че според българските власти магистралата ще бъде таксувана до 7 евро, когато бъде готова.

България подписа с Европейската комисия и договор за финансиране на магистрала Марица, която е част от общоевропейския транспортен коридор номер 10. Той свързва Централна и Източна Европа с Южна и Източна Азия. Разходите по изграждане на магистралата възлизат на 204 милиона евро, като 80 процента от тях се покриват от европейски средства, тоест 163 милиона евро, отбелязва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?