Румънски вестник: Французите сложиха рога на румънския кон

Французите сложиха рога на румънския кон, пише румънският вестник "Адевърул" във връзка със скандала с продажбата във Великобритания на лазаня от френски доставчик, в която бе установено съдържание на конско месо вместо обявеното на етикета говеждо. Властите в Румъния не откриха нищо нередно в румънските кланици, а обвиненията на французите изглеждат все по-неоснователни, посочва всекидневникът, цитиран от БТА във вторник.

Конското месо в продаваната във Великобритания лазаня не идва от Румъния, или ако е внесено от страната, е етикетирано като говеждо от посредниците, това твърдят румънските власти след проверка в двете кланици в окръзите Брашов и Ботошан, които са извършвали износ за Франция.

Представители на кланицата в Брашов заявиха, че обвиненията на френските власти са "обезпокоителни" и ги определиха като "безпрецедентна атака срещу румънската месна промишленост". Те подчертаха, че един преработвател няма как да сбърка конското месо с говеждо, защото изглеждат по съвсем различен начин.

Изданието цитира вчерашните изявления на премиера Виктор Понта, който каза: "Мисля, че когато някой е виновен, се опитва да прехвърли вината върху друг, и ако Румъния си мълчи или не е достатъчно прозрачна и решителна, вината ще остане у нас. Сега бихме искали да бъдем дори агресивни по тази тема, за да не завършат нещата с "дежурния заподозрян" от Източна Европа. Не, този път не сме ние".

Вестник "Евениментул зилей" пише, че най-силно засегнати от скандала ще бъдат местните производители, които рискуват да загубят мястото си на европейския пазар. Вестникът отбелязва, че според румънските власти "няма признаци, че месото е етикетирано погрешно в Румъния", а представители от бранша посочват, че вероятно вината е във фирмата, която е транжирала месото. Според изданието скандалът изкарва наяве цяла "международна мафия", а Румъния се оказва жертва на опит да бъде изтласкана от съревнованието на пазара на месо.

Всекидневникът цитира собственика на кланицата в Ботошан, който се опасява, че трудно ще преодолее последиците от този скандал, въпреки че фирмата му има редовни документи. Компанията изнася трупно, а не смляно конско месо в Швеция, Холандия, Полша и България, както и говеждо месо в много страни от ЕС, но в списъка на партньорите ѝ не присъства нито една от двете фирми, замесени в скандала - Спангеро и Финдъс.

Конското месо от Румъния стигна и търговската мрежа на Гърция, пишат гръцките печатни издания във вторник. След първите случаи в Ирландия, Великобритания, Швеция и Франция на замразена храна с телешко месо, в която беше открито ДНК на конско месо, скандалът чука и на вратата на Гърция, пише от първата си страница "Вестник на редакторите".

Вчера след решение на държавната служба за контрол на храните ЕФЕТ гръцката фирма "Маринопулос" изтегли два продукта - лазаня "Болонез" и канелони "Болонез". Двата продукта се произвеждат за хипермаркетите "Карфур" от френската компания "Комижел".

Вестникът дава схема на движение на месото, чиято изходна точка е Румъния. Търговец на месото е холандска фирма, а кипърска компания е посредничила при продажбата му на завода, където са произведени замразените продукти. Стоката е доставена до 16 държави в Европейския съюз.

Научната общност в Гърция поставя въпроса за опасността за общественото здраве, тъй като не е ясно дали конското месо е преминало нужния контрол, посочва изданието.. Днес се очаква да бъде дадена информация за количествата от продукта, разпространени на гръцкия пазар, допълва "Вестник на редакторите".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани