Румънски вестник изобличава контрабандата на плодове и зеленчуци от България

Румънски вестник изобличава контрабандата на плодове и зеленчуци от България

Репортери под прикрие възстановиха пътя на контрабандистите на плодове и зеленчуци от България и Гърция. След като закупили 1000 кг портокали, ябълки, салата и други продукти, без да имат необходимите за внос документи, журналистите пристигнали на ГКПП Русе-Гюргево, пише в петък румънският вестник "Ромъния либера".

Една година след масовите арести по румънските митници заради контрабанда на стоки, журналистите под прикритие установиха, че някои служители са запазили старите си навици: ако получат подкуп, те са готови да си затворят очите за стока, която влиза в страната без документи, допринасяйки по този начин за просперитета на търговските посредници и за ощетяването на държавния бюджет, пише "Ромъния либера".

Ефектът от миналогодишната чистка в митниците е, че с подкуп от 70 леи през границата може да премине един тон контрабандна стока от България, посочва изданието. Според него търговията с вносни плодове и зеленчуци е придобила огромни размери в Румъния. Бизнесът на посредниците е доходен, защото те не плащат данъци и такси на държавата. Освен щетите на държавния бюджет, незаконната търговия с плодове и зеленчуци допринесе за унищожаването на местното производство, защото румънските производители чисто и просто не успяват да се справят с тази нелоялна конкуренция, отбелязва "Ромъния либера".

Представителите на румънската държава обявиха през последните години за свой приоритет борбата с избягването на данъци. Нещо повече - на граничните пунктове на Румъния през 2011 г. бе предприета операция за залавяне на служителите, които вземат подкупи от контрабандистите. Какъв ефект имаха тези мерки? При контрабандата на плодове и зеленчуци поне, трафикът се осъществява с лекота, посочва вестникът и публикува в три части подробности за това откъде посредниците купуват евтини продукти и какви печалби реализират.

Вестникът посочва, че много плодове и зеленчуци идват в Румъния от Турция през България, тъй като между България и Турция има данъчни облекчения за турската общност. Като посочва цени за конкретни продукти, "Ромъния либера" пише, че от един тон зеленчуци, купени от борсите в "Дружба" и "Слатина" в София посредник от Румъния може да спечели 200 евро.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?