Румънски вестник предрича оставка и на финансовия министър в Букурещ

Ще тръгне ли Румъния по стъпките на България, пита румънският вестник Адевърул, визирайки оставката на българския финансов Министър Милен Велчев.

Според Адевърул Велчев е мотивирал оставката си с факта, че партньорите от кабинета не го подкрепят в прилагането на твърди мерки, чрез които държавните предприятия със загуби да бъдат преструктурирани или затворени.

След неотдавнашните преговори в Букурещ с МВФ и румънският министър на финансите Михай Тънъсеску направи категорични изявления от типа - или приватизация, или ликвидация. Досега обаче нито премиерът, нито друг от членовете на кабинета на Нъстасе не е взел отношение по изявленията на Тънъсеску. Изглежда че отделните фракции в правителството не са се споразумели още върху цената и политическата изгода на реформите, които трябва да направят, пише Адевърул.

Според вестника икономическите проблеми на България и Румъния са идентични, но с една разлика: ако София се радва на Запад на повече симпатия, отколкото Букурещ, обяснението не трябва да се търси в кой знае какви резултати в преустройството на икономиката, а във факта, че прие да облече усмирителната риза на валутния борд". За разлика от румънците, българите се простират според чергата си. А чуждестранните банкери спят спокойно, когато кредитират България, защото знаят, че заетите пари ще се върнат навреме в сейфовете им. В реалната икономика обаче в България реформите напредват така бавно, както в Румъния, което създава все по-трудно разрешими социални и политически проблеми, пише Адевърул.

В действителност и румънци, и българи живеят все по-зле, тъй при липсата на реформи на ниво предприятия, макроикономическите резултати (темп на растеж, инфлация, бюджетен дефицит), се превръщат в измамно явление. Дупките в бюджета се покриват от министерството на финансите чрез повишаване на вече съществуващите данъци и такси или чрез въвеждането на нови, пише в заключение румънският вестник, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Балкани