Румънски журналисти протестират срещу намесата на ВАЦ в работата им

Профсъюзната организация на журналистите от румънския вестник "Ромъня либера" - "Инициатива Ер", протестираха час и половина в четвъртък пред посолството на Германия в Букурещ, съобщи вестникът, цитиран от БТА.

Журналистите са недоволни от натиска, който германският вестникарски концерн ВАЦ, собственик на "Ромъня либера", оказва върху редакционната политика на изданието.

В протеста са се включили и представители на националната синдикална конфедерация "Картел Алфа", федерацията на работещите в медиите "Алфа 2004", асоциация "21 декември 1989 година" и други, посочва "Ромъня либера".

Председателят на "Инициатива Ер" Ромулус Кристя заедно с колегите си журналисти е връчил в посолството протестно писмо. Журналистите са поискали мениджърите на ВАЦ да спазват румънските закони, както спазват германските.

Журналистите от "Ромъня либера" са изразили солидарността си с работещите за ВАЦ в България, Македония и Сърбия, които са подложени на подобен натиск. Те са помолили представителите на посолството да въздействат на ръководството на ВАЦ за прекратяване на намесата в редакционната политика на медията.

Пресаташето на посолството е обещало, че ще уведоми посланика за исканията на синдикалистите от "Ромъня либера".

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: