Румънските такси на Дунав мост въведени отново сред скандали

Таксите от румънската страна на Дунав мост бяха въведени отново в неделя следобед, след като три часа по-рано са били отменени от кмета на Гюргево, предаде БНР. На пункта в Гюргево има засилено полицейско присъствие. Под негов надзор такси отново плащат водачите на леките коли, автобусите и шофьорите на румънските ТИР-ове.

Един от директорите в кметството заплаши в Гюргево, че ще се приложи цялата строгост на закона срещу всеки, който пристъпва реда в страната. Според него процесите са нарушение именно на този ред.

Кметът на града обяви, че блокадата на моста е организирана от опозицията. Други общинари заявяват, че таксите са неприемливи за държави от Европейския съюз, но търсят извинени в несъвършеното, според тях, местно законодателство, а фактът, че само румънските шофьори на товарни коли плащат налозите мобилизира и тукашната Асоциация на превозвачите, които готвят вече ответни действия.

В събота стотици камиони блокираха три часа пътя от Гюргево към Русе в знак на протест срещу таксите, които паднаха (както се оказа временно) след разговор между кмета на Гюргево Лучиян Илиеску и румънския президент Траян Басеску.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?