Румънските власти пак ще искат решение за Шенген през март

Виктор Понта и Жозе Мануел Барозу

Румънският премиер Виктор Понта съобщи, че заедно с председателите на двете камари на румънския парламент ще изпрати до лидерите в ЕС писмо, в което ще бъде изразена надеждата през март да бъде взето положително решение за разширяването на Шенген с България и Румъния, съобщи БТА от Брюксел, където Понта се срещна с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. От своя страна Барозу изрази подкрепата си за приемането на Румъния в Шенген.

Двамата събеседници са обсъдили няколко въпроса, сред които препоръките на ЕК към румънските власти в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. По думите на Барозу новото румънско правителство и парламентът могат да постигнат необходимите реформи. Той отново призова румънските политици да се оттеглят при обвинения в корупция.

По повод препоръките в доклада по механизма, свързани с работата на медиите, Барозу посочи, че медийната свобода е свещена, в Румъния и навсякъде другаде. Получихме множество сигнали за дирижиран медиен натиск над магистрати, което поставя под въпрос независимостта на съдебната система, уточни той по повод въвеждането на въпроса в съдържанието на последния доклад по механизма, оповестен преди няколко дни.

Премиерът Понта коментира, че след изборите Румъния е по-стабилна и предсказуема държава. По неговите думи свободата на медиите е основна ценност, наравно с върховенството на закона и независимостта на правосъдието.

В отговор на последвали въпроси по повод кампанията във Великобритания срещу български и румънски имигранти и хипотезата, че Лондон може да не спази изискването да отмени изцяло и безусловно ограниченията спрямо тях от 1 януари догодина, Барозу заяви, че няма да коментира хипотези. Той уточни, че в ЕК не е получена никаква информация от британското правителство по този въпрос. Барозу отбеляза, че общностните правила трябва да бъдат уважавани от всички държави от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?