Румънските власти пак ще искат решение за Шенген през март

Виктор Понта и Жозе Мануел Барозу

Румънският премиер Виктор Понта съобщи, че заедно с председателите на двете камари на румънския парламент ще изпрати до лидерите в ЕС писмо, в което ще бъде изразена надеждата през март да бъде взето положително решение за разширяването на Шенген с България и Румъния, съобщи БТА от Брюксел, където Понта се срещна с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. От своя страна Барозу изрази подкрепата си за приемането на Румъния в Шенген.

Двамата събеседници са обсъдили няколко въпроса, сред които препоръките на ЕК към румънските власти в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. По думите на Барозу новото румънско правителство и парламентът могат да постигнат необходимите реформи. Той отново призова румънските политици да се оттеглят при обвинения в корупция.

По повод препоръките в доклада по механизма, свързани с работата на медиите, Барозу посочи, че медийната свобода е свещена, в Румъния и навсякъде другаде. Получихме множество сигнали за дирижиран медиен натиск над магистрати, което поставя под въпрос независимостта на съдебната система, уточни той по повод въвеждането на въпроса в съдържанието на последния доклад по механизма, оповестен преди няколко дни.

Премиерът Понта коментира, че след изборите Румъния е по-стабилна и предсказуема държава. По неговите думи свободата на медиите е основна ценност, наравно с върховенството на закона и независимостта на правосъдието.

В отговор на последвали въпроси по повод кампанията във Великобритания срещу български и румънски имигранти и хипотезата, че Лондон може да не спази изискването да отмени изцяло и безусловно ограниченията спрямо тях от 1 януари догодина, Барозу заяви, че няма да коментира хипотези. Той уточни, че в ЕК не е получена никаква информация от британското правителство по този въпрос. Барозу отбеляза, че общностните правила трябва да бъдат уважавани от всички държави от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани