Румънският гранд Стяуа остана без име и започва от нулата

Румънският гранд Стяуа остана без име и започва от нулата

Румънският футболен гранд Стяуа (Букурещ) остана без име след съдебно решение, съобщават в петък румънски вестници. Футболният шампион на Румъния, контролиран от скандалния бизнесмен Джиджи Бекали от 2004 г., загуби правото да използва марката "Стяуа" след решение на Върховния касационен съд.

Това без съмнение е ударът на годината в румънския футбол, още повече ако не се стигне до споразумение между страните, посочва в. "Ромъния либера".

Носителят на Купата на европейските шампиони през 1986 г. може да остане без идентичност. Отборът на Бекали е на път да изгуби всичко, което е означавал Стяуа преди 2004 г., дори титлите и изградения след това имидж.

Очаква се тимът да бъде разделен на две - играчите, персоналът и всичко, което касае оперативната част, остава при Бекали, а колекцията от трофеи и идентичността се поемат от Спортния клуб на армията, който обаче няма отбор, пояснява вестникът.

Проблемът е бил заложен отдавна, когато излежаващият ефективна присъда Бекали се договорил да използва марката "Стяуа" със спортна асоциация на армията, която впоследствие била премахната. Редица генерали били против споразумението още в началото, а сега категорично са го отхвърлили.

Спорът между футболния клуб Стяуа (Букурещ) и Спортния клуб на армията датира от 13 септември 2011 г. Той бе разрешен на 3 декември, а в края на годината изтича срокът, в който "Стяуа" може да използва марката.

Адвокатката Габриела Милчев обясни, че дружеството на Бекали е изгубило всякакво право над марката "Стяуа", включително името и цветовете на екипа. Сега само Спортният клуб на армията има право да използва и да определя условията за ползване на марката "Стяуа".
 
Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Евентуално продължаване на използване на "Стяуа" предполага експресно споразумение със Спортния клуб на армията, в което трябва да се определи за какъв период ще бъде използвана и срещу каква сума. Неофициално се говори за 2 милиона евро.

В Спортния клуб на армията ще останат всички постижения на Стяуа след 2004 г., така че отборът на Бекали ще трябва да започне от нулата. Предстои да се види как ще реагират на това феновете, посочва "Ромъния либера".

Споделяне

Още от Спорт