Румънският кабинет се отказа да ревизира антикорупционния закон, но протестите продължават

Гражданите и опозицията искат оставката на правителството, мнозинството отказва

След шест нощи на многохилядни демонстрации, румънските протестиращи се поздравиха с победа, след като правителството се отказа от намеренията си да разхлабва антикорупционното законодателство. Въпреки това обаче протестите продължават с искане за оставката на кабинета.

"Те са дълбоко корумпирани. Първият им приоритет след като встъпиха в длъжност беше да дадат на заден от най-важната работа, свършена в Румъния през последните 28 години – борбата с корупцията", коментира 28-годишен протестиращ.

Половин милион румънци излязоха на улицата, след като новоизбраното правителство на социалдемократите изготви постановление за декриминализиране на корупционни нарушения, ако щетите са под 200 хил. леи. Притиснато от протестите, правителството се отказа от постановлението, но правосъдният министър Флорин Йордаке съобщи, че то ще бъде трансформирано в проектозакон, който ще бъде внесен в парламента. Предложението дори вече беше изпратено за одобрение на Висшия съвет на магистратурата, което допълнително взриви общественото недоволство.

В понеделник румънското министерство на правосъдието обаче съобщи, че се отказва от замислените промени в Наказателния кодекс.

"Министерството не е заето с изготвяне на проект за изменение и допълнение на закон номер 286/2009, отнасящ се до Наказателния кодекс, и закон номер 135/2010, отнасящ се до Наказателно-процесуалния кодекс", се посочва в съобщение на правосъдното министерство, цитирано от Медиафакс и БТА.

Не е ясно дали това отстъпление не е само временна мярка.

По-рано правосъдният министър обясни пред репортери, че "с оттеглянето на указа, се върнахме в изходна позиция, където има много противоконституционни членове". Позицията на кабинета е, че с решението от миналия вторник е опитало да приведе Наказателния кодекс в съответствие с няколко нови постановления на Конституционния съд.

Освен това отмяната на указа, който предвиждаше чувствително намаляване на присъдите за злоупотреба със служебно положение и предприемане на наказателно преследване за подобно деяние само ако причинените щетите са по-големи от 200 000 леи (около 86 910 лева), ще мине през парламента и съществува теоретична възможност там тя да бъде отхвърлена.

В неделя вечерта над 600 000 души отново протестираха в цяла Румъния, въпреки оттеглянето на постановлението. "Оставка!" и "Крадци!", скандираха демонстрантите в Букурещ, развявайки национални трибагреници и знамена на Европейския съюз.

Хората се обявиха за оставка на целия кабинет на новоизбрания през декември м.г. премиер Сорин Гриндяну, който от своя страна заяви в телевизионно интервю, че няма да напусне поста, защото носел отговорност към хората, гласували за неговата партия. Вместо това той се ангажира да започне обществени дебати с участието и на останалите партии в парламента.

Антиправителствените протести за оставка на кабинета продължават и в понеделник.

Лидерът на социалдемократите не вижда защо правителството да подава оставка

Мотивите към вота на недоверие срещу румънското правителство бяха представени в парламента от депутата от опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) Каталин Предою. Вотът бе внесен още миналата седмица от Национално-либералната партия и от още една опозиционна сила - Съюз за спасение на Румъния, и е озаглавен "Правителството Гриндяну - правителство на националната провокация. Не легализирайте кражбата в Румъния". Еуджен Томак, лидер на друга опозиционна партия - "Народно движение", заяви, че всичките нейни 25 парламентаристи подкрепят вота на недоверие.

Вотът на недоверие ще бъде обсъден на пленарно заседание в сряда.

Опозицията настоява правителството да признае "грешката" с приемането на правителственото постановление, което щеше да декриминализира някои корупционни деяния, и да подаде оставка.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който щеше да бъде един от пряко облагодетелстваните от поправката, заяви, че депутатите от партията родължават да подкрепят правителството на Гриндяну. Драгня не вижда защо кабинетът да подава оставка, съобщава Аджерпрес. Според него "теоретично" няма да възникнат проблеми с вота на недоверие.

Двете партии в правителството - Социалдемократическата и Алианса на либералите и демократите, контролират 250 места в 465-местния парламент. Национално-либералната партия, Съюз за спасение на Румъния и партия "Народно движение" имат общо 167 депутати. Партията Демократичен съюз на унгарците в Румъния, която критикува правителственото постановление, но не е обявила дали ще подкрепи вота на недоверие, има 30 гласа, а други 18 гласа имат представителите на националните малцинства, които традиционно подкрепят правителството.

Лидерът на социалдемократите заяви, че ако протестите продължат и след отмяната на постановлението, "сме свидетели на нещо друго, фактически на един политически протест след изборите".

Контрапротести пред президентството

В неделя пред президентството бе организиран контрапротест от около 100 души срещу държавния глава Клаус Йоханис, който се обяви срещу скандалното постановление.

Тази вечер отново се организират контрапротести срещу президента, както и в подкрепа на правителството.

В социалната мрежа Фейсбук е обявен протест срещу президента Йоханис в град Питещ, Централна Румъния, съобщава Аджерпрес. Събитието е под наслов "(окръг) Арджеш вече не иска Йоханис" и трябва да се проведе. в центъра на града, където през последните шест дни се събираха хората, протестиращи срещу промените в наказателното производство.

Лидерът на СДП в окръг Васлуй (Североизточна Румъния) Думитру Бузату съобщи пред Аджерпрес, че в окръга се подготвя митинг в подкрепа на правителството. По думите на Бузату в протеста ще участват 10 000 души.

Споделяне