Румънският конституционен съд: Няма давност за престъпленията на комунистическия режим

Конституционният съд в Румъния реши, че няма давност за убийствата - решение, което открива пътя за осъждане на палачите на комунистическия режим 23 години след неговото падане, предаде АФП.

Според съдиите нито престъпленята /на палачите на комунистическия режим - бел.АФП/, нито наказателната отговорност или изпълнението на наказанието имат давност, посочи пред журналисти председателят на Конституционния съд Аугустин Зегреан.

Конституционният съд е констатирал, че член от наказателиня кодекс, съгласно който геноцидът, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството не подлежат на давност, каквато и да е датата, когато са били извършени, е конституцинен, се посочва в съобщение.

Румънският институт за изследване на престъпленията на комунизма приветства решението като "голяма крачка напред", която ще позволи "да бъдат изправени комунистическите палачи пред съдиите".

Решението на Конституционния съд ще има основна роля в разследванията на престъпленията, извършени от комунистическия режим, подчерта ръководителят на института Андрей Мурару.

Главната прокуратура обяви през есента, че е започнала съдебно преследване за "геноцид" срещу бивши коменданти на турдов лагер и затвор, където около сто политически противници на комунистическия режим са загинали преди 50 години. Но имаше съмнения по отношение на тази стъпка, тъй като някои твърдяха, че е изтекла давността за тези престъпления.

Споделяне

Още от Балкани