Румънският Конституционен съд отново ще се произнася по парламентарните решения

Румънският Конституционен съд възстанови правото си да се произнася върху парламентарните решения, след като обяви за неконституционен закон, одобрен през юли, който му отнема това право, съобщи Медиафакс, цитирана от БТА в сряда.

Конституционният съд прие сезиране от страна на опозиционната Демократично-либерална партия (ДЛП) срещу закона, който променя правомощията на съда.

През юли румънският Сенат, като решаващ орган, одобри извънредно постановление за функционирането на Конституционния съд, според което парламентарните решения не могат да бъдат атакувани в съда.

Информационният сайт Зиаре напомня, че отнемането на правото на Конституционния съд да се произнася върху парламентарните решения беше една от крачките, направени от управляващия Социал-либерален съюз (СЛС) с цел отстраняването от длъжност на президента Траян Бъсеску.

По този начин Конституционният съд беше лишен от правото да се противопостави на решението на парламентарното мнозинство на СЛС за стартиране на процедура по импийчмънт на президента.

Бъсеску бе временно отстранен от поста на 6 юли с парламентарно решение. На референдум на 29 юли близо 88 процента от гласувалите подкрепиха отстраняването му, но не беше постигнат необходимият кворум и Конституционният съд обяви резултатите за невалидни, което върна Бъсеску на поста му.

Споделяне

Още от Балкани