Румънският министър на културата разследван за конфликт на интереси

Румънският министър на културата Мирча Дякону е разследван за конфликт на интереси, съобщават румънските медии в петък. Прокурорите от Върховния касационен съд са разширили вече започнато разследване срещу министъра за конфликт на интереси и са започнали наказателно преследване срещу него по обвинения, че в качеството си на директор на букурещкия театър "Нотара" е помогнал на съпругата си да сключи определени договори, съобщава вестник "Адевърул", цитиран от БТА.

Инспекторите от Националната агенция по прозрачността са сезирали прокуратурата за състоянието на несъвместимост, в което се намирал тогавашният сенатор Мирча Дякону, който едновременно с това заемал и поста директор на театъра. Според агенцията Дякону се възползвал от директорската си позиция, за да назначи съпругата си за художествен режисьор в същата институция след провеждането на псевдоконкурс.

Във връзка с тези подозрения прокурорите започнаха наказателно преследване срещу Дякону на 4 януари. По-късно прокурорите са установили, че той се е опитал да скрие от следователите факта, че е сключил още три други договора в полза на съпругата си.

Мирча Дякону е част от правителството на Социал-либералния съюз (СЛС) с премиер Виктор Понта, което встъпи в длъжност в началото на май.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?