Румънският парламент отстрани президента от власт

Румънският парламент отстрани президента от власт

Румънският парламент гласува в четвъртък за отстраняване на президента Траян Бъсеску, което предизвика задълбочаване на политическата криза в страната. Членовете на парламента го обвиниха, че нарушава конституцията, въпреки че Конституционният съд (КС) не откри доказателства за това, предаде ББС.

От няколко месеца президентът е в конфликт с премиера Калин Попеску Търичану.

Вотът на парламента отваря пътя за национален референдум за импийчмънт на Бъсеску, който трябва да се проведе в срок от 30 дни.

Кореспонденти обаче съобщават, че той продължава да бъде най-популярният политик в Румъния. Митинг в подкрепа на Бъсеску се свиква тази вечер в столицата Букурещ, чийто кмет бе той преди да стане президент.

Наскоро в телевизионно предаване, излъчвано на живо, Бъсеску и Търичану се обвиняваха взаимно за участие в съмнителни сделки на стойност милиони долари.

Румънският парламент одобри решението за отстраняване на президента с 322 гласа "за", 108 "против" и 10 "въздържал се".

Предложението за вота беше направено от партията на бившите комунисти - социалдемократите, които бяха отстранени от власт от Бъсеску.

Инициативата бе подкрепена от националистическата партия “Велика Румъния” и от Консервативната партия. Депутатите от Националлибералната партия и от Демократичния съюз на унгарците в Румъния  обявиха предварително, че ще гласуват по съвест.

Лидерът на Национал-либералната партия - премиерът Калин Попеску Таричану, обяви предварително, че ще присъства на гласуването, но няма да участва в него. Представителите на Демократическата партия, чийто председател бе Бъсеску преди да стане президент, и на Либерално-демократическата партия дадоха да се разбере, че ще гласуват против отстраняването на президента.

Дебатите продължиха повече от четири часа.

Лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) Мирча Джеоана призна, че това не е най-подходящият момент за предизвикване на хаос в Румъния, но все пак било най-добре отстраняването да стане сега, а не по-късно.

Бившият румънски вътрешен министър Василе Блага защити президента и заяви, че дебатите са политически мотивирани и Траян Бъсеску има право да е ангажиран и активен президент. Присъствието му не може да бъде ограничено до символична и протоколна роля. Той не може да бъде манипулиран. Той не е човек, който си затваря очите пред беззаконието, каза Блага.

Според румънската конституция, ако президентът подаде оставка, правителството трябва да организира президентски избори в срок от три месеца. В този период ще изпълнява длъжността президент председателят на Сената или председателят на Камарата на депутатите. Ако не подаде – парламентът отстранява за 30 дни президента и назначава референдум, на който за отстраняването ще са необходими гласовете на половината от участвалите във вота.

Бъсеску отрича да е нарушавал конституцията и обеща да подаде оставка, ако бъде организиран референдум за неговия импийчмънт.

Той изчака резултатите от вота в президентския дворец и въпреки многократните си изявления, че ако мнозинството от парламентаристите са против него, ще напусне поста си “след 5 минути”, администрацията му вече направи уговорката, че това най-вероятно ще стане след публикуването на решението в Държавен вестник.

Споделяне

Още от Балкани