Румънският парламент подкрепи отстраняването на президента Траян Бъсеску

Румънският парламент подкрепи отстраняването на президента Траян  Бъсеску

Румънският парламент подкрепи импийчмънта срещу президента Траян Бъсеску, след като 258 депутати от 432 гласуваха за отстраняването на държавния глава от власт.

Това обаче не е окончателната стъпка за свалянето на Бъсеску.

Според конституцията предстои референдум, на който румънците ще гласуват дали Бъсеску да напусне поста. Ако на референдума мнозинството от румънските граждани се обявят за отстраняване на Бъсеску от поста, в срок от три месеца трябва да се организират нови президентски избори.

До произвеждането на референдума, изпълняващ длъжността президент, ще бъде председателят на Сената Крин Антонеску.

Искането за отстраняването на Бъсескку бе внесено от управляващия Социал-либерален съю с мотива, че той е превишавал президентските си правомощия и сериозно е нарушавал конституцията след преизбирането му за президент през 2009 година.

Това не е първият опит за импийчмънт на Бъсеску. Той бе временно отстранен от поста през 2007 г. след гласуване в парламента, но на последвалия референдум повечето румънци го подкрепиха и той бе възстановен на длъжността си.


САЩ и Европейската комисия изразиха безпокойството си от процедурата по импийчмънт на румънския президент Траян Бъсеску.

Държавният департамент обяви, че случаващото се в Румъния застрашава демократичното равновесие на властите и отслабва независимите институции, каквито са съдилищата.

ЕК също посочи, че е обезпокоена от развитието на ситуацията в Румъния, ”особено от действията, които изглежда целят да се ограничат правомощията на независими институции като Конституционния съд”.

Понта от своя страна заяви, цитиран от Франс прес, че Румъния ще остане ”стабилна държава, в която върховенството на закона се уважава”.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?