Румънският парламент прие отлаган 5 години закон за лустрацията

Румънският парламент прие отлаган 5 години закон за лустрацията

Румънският парламент прие в сряда закона за лустрацията, съобщи електронното издание на вестник "Гъндул", цитирано от БТА. За закона гласували 203-ма депутати, 40 гласа били "против" и 12 - "въздържал се". Предстои законът да бъде обнародван от президента.

Според закона лицата, които подлежат на лустрация, са всички, които са заемали ръководни постове и са получавали възнаграждение за това в рамките на Румънската работническа партия, Румънската комунистическа партия, Съюза на комунистическата младеж, Съюза на сдруженията на румънските комунистически студенти, депутатите от Народното събрание, членовете на народните градски и окръжни съвети, членовете на

Държавния съвет и Министерския съвет, ръководителите на пресслужбите и пропагандните служби на Комунистическата партия, структурите на Секуритате и техните сътрудници, магистратите на ръководни постове в комунистическата съдебна система, командващите от Главния инспекторат на милицията, началниците на дипломатически мисии и други.

Лицата, които попаднат под ударите на закона, няма да имат право да да бъдат назначавани или избирани на обществени постове за период от пет години.

Всички гласове "против" са били от Социалдемократическата партия (СДП), въпреки че голям брой социалдемократи са гласували и в полза на нормативния акт, посочва изданието.

"СДП няма да гласува закона заради конституционните проблеми, които има, и заради това, че нарушава Европейската конвенция за правата на човека. Това е популистки ход, който се опитва да прикрие некомпететността на правителството", заяви депутат от СДП.

Според почетния председател на СДП и бивш президент Йон Илиеску законът е "глупост". "Казах им, че този закон е от сталинистки тип. Изглежда ми пълна глупост една европейска страна да се занимава 20 години по-късно с такива въпроси", заявява Илиеску за "Гъндул".

Законът беше иницииран още през 2005 г. от парламентаристи от Националнолибералната партия. През 2006 г. беше приет от Сената, но блокиран в Камарата на депутатите в продължение на близо четири години, напомня изданието.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?