Румънският парламент разследва намеса на ВАЦ в полза на управляващите

Румънският парламент започна разследване по повод протести от страна на два букурещки всекидневника, че техните чуждестранни собственици се поддават на правителствените усилия "да запушат устата" на медиите преди предстоящите избори, съобщи агенция Ройтерс.

Журналисти от вестниците Ромъния либера и Евениментул зилей протестират за това, че собствениците им - Вестдойче алгемайне цайтунг (ВАЦ) и швейцарската група Ringier, ги заставят да не критикуват сегашните управляващи от Социалдемократическата партия преди парламентарните избори на 28 ноември. Собствениците инструктирали журналистите да избягват политическите новини и теми като корупцията, които може да ядосат управляващите, отбелязва Ройтерс.

Румънският депутат от парламентарната медийна комисия Раду Фелдман заяви във вторник, че е започнало разследване с изслушването на главните редактори на двата вестника.

Швейцарските собственици на Евениментул зилей отхвърлиха обвиненията в намеса в редакционната политика, а от ВАЦ не коментираха.

Споделяне

Още от Свят