Румънският парламент ще се сдобие с басейн, спа център и магазини

Румънският парламент ще се сдобие с басейн, спа център и магазини

Румънските депутати планират да открият басейн, спа център и други обекти със стопанска цел в сградата на парламента, която е построена по указания на диктатора Николае Чаушеску и е най-голямата в Европа, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА в четвъртък.

Инициативата бе представена от заместник-генералния секретар на Сената Дан Михалаке, който каза, че в подземните нива на парламента има празни помещения, подходящи за целта.

"Има два варианта: или ще ги оставим да пустеят, което според мен е чиста загуба на обществени средства, или да намерим формула чрез прозрачни търгове да оборудваме там някакви обекти със стопанска цел", каза Михалаке. Той подчерта, че не става дума за някакви привилегии на депутатите, или за някакъв обект, който ще има отделен вход и ще носи пари на парламента. Михалаке посочи, че в сградата на парламента работят 2 хиляди души, което ще позволи от самото начало броят на посетителите да се поддържа на високо равнище.

Дворецът на парламента в центъра на Букурещ заема площ от 330 000 квадратни метра и се смята за най-големият в Европа и втори в света след Пентагона. Сградата има около 1000 зали, без да се смятат по-малките помещения. Само кабинетът на Чаушеску, от който той така и не е успял да се възползва, заема около 1000 квадратни метра. Сградата е висока 84 метра, има 12 етажа и още четири нива подземни помещения, включително противоатомен бункер за диктатора.

Дворецът поразява с лукса си – за декорацията му Чаушеску е заповядал да се използват мрамор, кристал, стъкло, ценни видове дърво, кожа, килими, гоблени и други материали само румънско производство. Коридорите и залите са обзаведени със скъпи мебели и картини на известни румънски художници от ХІХ и ХХ век. Диктаторът е искал в сградата да се помещават всички органи на държавната власт.

След падането на комунистическия режим Чаушеску и съпругата му Елена бяха разстреляни и бе предложено техният дворец да бъде взривен като символ на комунизма. Надделя обаче идеята в бившия "Дом на народа" да се заселят депутатите. В сградата се организират и дипломатически приеми, изложби, международни конференции, дори и сватбени церемонии, което носи немалки доходи.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?