Румънският премиер иска от Барозу "конкретни цели" за мониторинга

Виктор Понта

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че ще изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, в което ще поиска "конкретни цели и точки" за премахването на механизма за сътрудничество и проверка, наложен на Румъния в областта на правосъдието, като подчерта, че не може да изпълни "общи и променящи се цели", предаде Медиафакс..

Понта заяви, че иска да бъде използван моделът на "прочутите 11 точки" от лятото, когато Барозу му връчи списък от 11 мерки за преодоляване на политическата криза в страната, избухнала в резултат на опита на управляващата коалиция да отстрани президента Траян Бъсеску.

"Мисля, че и за механизма за сътрудничество и проверка, ако имаме конкретни точки и ясни цели, одобрени от Европейската комисия, които да постигнем, от моя страна съществува пълна готовност и желание за постигането им", посочи Понта, който в момента временно изпълнява и длъжността на министър на правосъдието.

Той добави, че не може да изпълни "общи и променящи се цели", каквато според него е ситуацията в момента.

"Никога няма да постигнем целите, ако те непрекъснато се променят. Иска ми се да имаме един положителен доклад, да приключим тази история с механизма за сътрудничество и проверка, но не можем да направим това, ако не ни се каже, както ми беше казано на мен през лятото, точно какви са очакванията. В противен случай, постоянно си говорим общи приказки", подчерта Понта.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани