Румънският премиер нарече антиевропейски таксите, налагани от Гюргево

Румънският премиер Калин Попеску Таричану ще предложи таксите за преминаване на границата, наложени от местните власти в Гюргево, да бъдат напълно премахнати, съобщи агенция Ромпрес във вторник, цитирана от БТА.

Таксите, които кметството налага за преминаване на коли на път за и от Дунав мост, предизвикаха хаос в транзитното движение между България и Румъния след Нова година.

Генералният секретар на правителството Раду Строе, държавният секретар в министерството на вътрешните работи Виктор Добре и други правителствени експерти, включително и от вътрешното министерство, се срещнаха в понеделник вечерта в парламента с кмета на Гюргево Лучиан Илиеску, за да намерят решение за таксите за преминаване на границата. След срещата представителите на правителството представиха на премиера предложение за решение.

След срещата с кмета на Гюргево и правителствените служители премиерът Таричану заяви, че единственото нещо, което иска, е преминаването от Румъния в България да става така, както гражданин преминава от Франция в Германия.

"Разбира се, всеки може да намери оправдание за още една такса, за не знам още какъв данък, но, ако искаме наистина да бъдем граждани на ЕС, трябва да разберем, че духът в Европа е друг - пълна свобода, напълно отворени граници, без контрол и такси", заяви Таричану.

Румънският премиер посочи, че предложеното решение ще бъде обсъдено на правителствено заседание, на което той ще предложи пълно премахване на таксите за преминаване на границата, защото според него подобна мярка е "антиевропейска", посочва Ромпрес.

Кметът на Гюргево продължава да твърди, че таксите са законни и по думите му те не нарушават европейското законодателство, съобщава още агенцията. Лучиан Илиеску заяви в понеделник, че подобни такси се събират и на други места, и даде за пример италианския град Милано.

Представителят на Асоциацията на частните превозвачи в Румъния Драгош Анастасиу заяви, че таксата в Милано се събира от онези, които преминават през центъра на града, а случаят с Гюргево не е такъв.

Заместник-председателят на Националния съюз на превозвачите в Румъния Йоан Ликсандру отбеляза, че таксата, събирана от местните власти в Гюргево, не е за влизане и излизане от града, а за влизане и излизане от страната.

Всички представители на превозвачите заявиха, че таксите на Гюргево са предизвикали международен отзвук и че вредят на Румъния.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?