Румънският премиер обвинен в плагиатство

Той определи обвиненията като клевета, съчинена от президента Бъсеску

Премиерът на Румъния Виктор Понта

Пореден скандал за плагиатство в Румъния: този път обвиненият е премиерът Виктор Понта, съобщава румънският печат във вторник.

Румънският премиер социалдемократ Виктор Понта е обвинен в плагиатство от научното списание "Нейчър" и германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", които се позовават на "анонимно" сезиране, пише вестник "Гъндул", цитиран от БТА.

Авторите на статиите в двете издания твърдят, че са получили достъп до документи, предоставени от "анонимен източник", сочещи, че повече от половината от докторската теза на Понта за Международния наказателен съд от 2003 г. съдържа прекопирани текстове. Нито едно от изданията до момента не е публикувало въпросните текстове.

Според списание "Нейчър" съществени части от текста на дисертацията на Понта са почти или напълно идентични с материали, написани на румънски език, на специалистите по право Думитру Дякону и Василе Крецу, а също така част от текста прилича на превод на румънски на работа на специалиста Йон Дякону, публикувана на английски.

"Ако обвиненията се окажат основателни, може да се появи обществен натиск за оставката на Понта, според политически източници. Освен това обвиненията повдигат съмнения във връзка със способността на правителството да се бори с корупцията във висшето образование", подчертава списание "Нейчър".

Изданието цитира думите на Мариус Андрух, председател на съвета за признаване на университетските дипломи, който казва, че "очевидността на плагиатството е потресаваща".

Неотдавна министърът на образованието в правителството на Понта Йоан Манг беше принуден да подаде оставка, след като беше обвинен в плагиатство, а преди одобряването на кабинета през май се наложи Понта да смени предложената за министър на образованието Корина Думитреску също заради обвинения в плагиатство.

Списание "Нейчър" коментира също, че членове на посткомунистическия елит в Румъния, включително и много политици, са били "алчни" за академични титли, а редица държавни и частни университети са се превърнали във "фабрики за дипломи", които твърде малко се интересуват от качеството и които облагодетелстват научното плагиатстване", пише вестник "Адевърул".

Виктор Понта заяви на пресконференция във вторник, че статията, публикувана вчера в британското списание "Нейчър", в която той беше обвинен в плагиатство, е само претекст за политическа война между него и президента Траян Бъсеску, предаде Аджерпрес.

"Господин президентът Бъсеску използва оръжията, които винаги е използвал: шантажа, клеветничеството, мръсни атаки от миналото на всеки. Тъй като съм най-младият министър-председател, затова има малко досиета срещу мен, но ето че все пак направи едно досие, подпомогнат очевидно от съветниците си, по-специално от г-н Фунериу", заяви Понта.

Понта намекна, че Бъсеску му е сърдит заради факта, че парламентът реши премиерът, а не държавният глава да представлява Румъния на Европейския съвет на 28 и 29 юни, и затова се е захванал с докторската му теза.

В. "Гъндул" напомня, че миналата седмица президентът Бъсеску направи иронично изказване по повод докторската степен на Понта, наричайки го "Dottore".

Понта заяви на пресконференцията, че "много анонимният източник" на публикувания в списание "Нейчър" материал е президентският съветник Даниел Фунариу, бивш министър на образованието в кабинета на Емил Бок.

Премиерът каза също, че ще се яви пред специализирана комисия в рамките на министерството на образованието, за да даде "всички необходими обяснения" във връзка с обвиненията срещу него, които определи като "инсценировка".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани