Румънският премиер обяви, че немските медии били пълни с хора на Секуритате, които пишат срещу него

Освен с недемократичните медоти на управление, Понта се прочу и като плагиат.

Румънският премиер социалист обясни критиките към управлението си в чуждите медии и по-специално в немските с това, че там работят много сътрудници на бившите тайни служби на комунистическа Румъния – Секуритате.

Пред телевизия Antena 3 той поясни, че най-добрите сътрудници на германската преса по-рано са работили за румънския комунистически диктатор Чаушеску, предаде АФП.

Независимо, че имат немски имена, те говорят румънски също толкова добре, колкото и министър-председателя, заяви Понта.

Той допълни, че в през последните 20 години само тези хора са писали в Германия за Румъния. Според него именно бивши агенти на Секуритате са критикували неговата партия за опита ѝ да свали чрез импийчмънт президента Траян Бъсеску.

Конкретни имена и медии, в които работят агенти на Секуритате, не бяха посочени.

Междувременно евродепутатът от БСП Илияна Йотова се опита да защити Виктор Понта, близък другар на председателя на БСП и Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Според Йотова ЕК не е предявила еднакъв стандарт към събитията в Унгария и в Румъния.

"За много по-тежки провинения Орбан беше едва ли не "погален" само с ръка по главата от ЕК, независимо от факта, че имаше дълги дискусии за свободата на медиите в Унгария и затова, че се посегна на конституцията, и затова, че едва ли не се обяви извън закона една нормална политическа партия, която е член на ЕП в Унгария, посегна се на независимостта на Централната банка в Унгария, посегна се на независимостта на съдебната власт в Унгария. За сметка на това начинът, по който процедираха в Румъния - беше тежко отречен и наказан от страна на ЕК. Естествено, че дясното мнозинство в ЕК ще подкрепи Орбан и ще бъде много по-сурово към леви и лявоцентристко устроеното правителство в Румъния. През целия този дебат сякаш се забравиха действията на Бъсеску през този период и начина, по който той процедираше и с румънската опозиция, и начина, по който се отнасяше към протестите на хората в Румъния заради социалната им ситуация. Това, което се опита да направи Понта, е да преформулира и да преконструира Конституционния съд, който е с мнозинството на Бъсеску, и да назначи референдум. Гласът на румънския народ е ясен – 95% не харесват Бъсеску на този пост. Така че всичко ще бъде в ръцете на изборите, които ще бъдат през декември. Всичко това беше представено по един доста краен начин в европейските медии. За съжаление, тези внушения бяха приети не само от страна на ЕК, но и от някои от партиите в ПЕС.", коментира Йотова в неделя пред БНР.

Йотова подчерта, че именно заради това председателят на ПЕС Сергей Станишев е подкрепил Понта: "Ако ЕК трябва да има определено отношение към страни, които според нея нарушават демократичните принципи и които стоят в основата на ЕС, то нека тези стандарти бъдат еднакви за всички държави. Срещу това възропта Сергей Станишев."

Йотова смята, че Станишев ще бъде избран за председател на ПЕС в предстоящия конгрес в края на септември. Засега Станишев е единственият кандидат за поста, но срокът за подаване на кандидатури още не е изтекъл – предложенията се събират до 10 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани