Румънският премиер отрече да са следили български министри

Румънският премиер Калин Попеску Таричану заяви пред журналисти в четвъртък в Токио, където е на посещение, че информациите, според които български министри са били следени от румънските и австрийските тайни служби, са инсинуация, която няма връзка с действителността. Това предаде Медиафакс, цитирана от БТА.

Опровержението е по повод информация в български сайт, финансиран от бизнесмена Младен Мутафчийски, според който двама български министри от квотата на левицата са били засечени със специални разузнавателни средства от румънските и австрийските спецслужби в “нерегламентирани контакти” с лица, за които има съмнения, че са извършили сериозни финансови нарушения. Информацията е базирана на “свои източници”.

Спецслужбите на Румъния и Австрия разработвали лицата, заподозрени в нарушенията, със задачата да проследят дали нямат връзка с високопоставени служители в румънското правителство, но вместо това попаднали на двамата български министри, твърди сайтът.

В Токио Таричану каза още, че тайните служби не предоставят информация за подслушвани от тях разговори. Той добави, че останал “абсолютно учуден” от информациите, появили се по темата, които определи като "медийна бомба, която няма нищо общо с действителността".

Румънският премиер не е изпращал никога писмо до българския си колега Сергей Станишев относно български министри, засечени от румънски и австрийски тайни служби, се посочва и в комюнике на румънското правителство, съобщи още Медиафакс, като по този начин опроверга и твърдението в българския сайт, че Таричану съобщил за случая в “дружеско” писмо до Станишев.

Според българската публикация случаят се пазел тайна, за да не разклати още повече управляващата коалиция, но за него знаел и президентът Първанов, който се дистанцирал и препоръчал той да бъде решен от БСП.         

Сайтът се позовава на бившия служител на ДС Цвятко Цветков, сега експерт към ВС на БСП, който не потвърдил, нито отрекъл, че знае за тази история, но предположил, че двамата министри са попаднали “от неопитност” покрай разследването на румънските власти за корупция във върховете на властта.

Във връзка с това разследване в ареста в Букурещ от края на ноември миналата година е българинът Стамен Станчев, представител на инвестиционната компания “Креди Сюис фърс Бостън”. Той е заподозрян, че в качеството си на консултант е търгувал с информация за важни приватизационни сделки, като в аферата са замесени и висши служители от румънското правителство. Станчев е обвинен в шпионаж.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?