Румънският премиер призова президента да го назначи отново

Виктор Понта и Траян Бъсеску

Победителят в парламентарните избори в Румъния Виктор Понта призова своя най-голям противник - президента Траян Бъсеску - да признае победата му и да го назначи отново за премиер, за да спре хлъзгането на страната към нова политическа криза, съобщи Ройтерс.

Левият Социал-либерален съюз (СЛС) на Понта спечели две трети от местата в парламента на изборите в неделя, но е вкопчен в борба за власт с Бъсеску, прям бивш морски капитан, който заяви, че никога не би назначил отново за премиер 40-годишния адвокат.

Всеки възможен блокаж в съставянето на следващото правителство би оставил Румъния, която се мъчи да излезе от дълбока рецесия, без управление в продължение на седмици и би отложил преговорите за ново споразумение с МВФ, след като настоящото, което е в размер на 5 милиарда евро, изтече през пролетта на следващата година.

СЛС се опита да отстрани от поста десноцентристкия президент Бъсеску през юли, обвинявайки го в превишаване на правомощия, което предизвика остри критики от страна на ЕС и обвинения в подкопаване на правовата държава.

"Очаквам президентът Бъсеску да спази конституцията и волята на румънците", заяви Понта в интервю за Ройтерс. "Ако той избере друг път, той заплашва Румъния с нестабилност в много деликатен момент".

Преди изборите Понта беше вече третият премиер на Румъния в рамките на една година. Улични протести срещу мерките за икономии и корупцията в страната, в която 3 процента от хората живеят с по-малко от 40 долара на ден, помогнаха за свалянето на предшествениците му.

Въпреки че Бъсеску смекчи леко тона си към Понта, той не е заявил ясно кого би назначил. Анализатори посочват, че той може да се опита да се аргументира с това, че СЛС е съюз, а не отделна партия, и да избере някой друг от съюза в опит да го разцепи.

Говорител на Бъсеску заяви, че президентът ще спази конституцията при назначаването на следващия премиер и призова парламентаристите да спрат да оказват натиск върху него. Бъсеску ще проведе разговори с партиите през следващите няколко дни преди да направи номинацията.

Предвид категоричната победа в неделя, за него ще бъде трудно да посочи друг освен Понта, без да създаде впечатление, че самият той пренебрегва конституцията и правовата държава.

Според законите в Румъния настоящото правителство на Понта остава на власт докато бъде одобрен новия кабинет от парламента. Два неуспешни опита за сформиране на правителство в рамките на 60 дни от първата номинация биха довели автоматично до предсрочни избори.

Румъния потърси помощ от МВФ през 2009 г., след като икономиката ѝ се срина. Макар сега да стои по-стабилно на краката си, споразумението е важно за връщането на доверието на инвеститорите.

"Ние сме спазвали и ще продължим да спазваме нашите международни споразумения. Очаквам много конструктивна дискусия с МВФ", заяви Понта.

Анализатори очакват икономиката да нарасне само с 0,4 процента тази година, но премиерът обеща да запази фискалната стабилност и каза, че предизборните обещания за намаляване на данъците ще бъдат приложени отговорно по време на четиригодишния мандат на правителството.

Той посочи, че правителствата на близката до Бъсеску Демократично-либерална партия (ДЛП) са имали "брутален ефект върху обществото". "Имаме амбициозни цели, но те са базирани на точни оценки и добре премерени прогнози", подчерта Понта.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани